Што треба да знаете при купување на оптички рамки?

Оптичките очила се наједноставниот начин за корекција на грешки во видот или рефракција на грешките во окото. Секој што има искуство со купување оптички рамки, знае дека има различни видови леќи за очила, изработени од различни материјали и со повеќе видови облоги. За сите оние кои се подготвуваат да купат нови оптички очила, подготвивме еден краток корисен водич.

Видови на контактни леќи 

Постојат два различни типа леќи за очите; еднократни, дизајнирани за корекција на видот на само едно растојание и мултифокални, дизајнирани за корекција на видот на неколку растојанија (далечина, центар, близина). Постојат два вида мултифокални леќи, бифокални и прогресивни.

Кај бифокалните леќи, долната половина на леќите го коригира видот за близина, додека горната половина го корегира видот за далечина. Прогресивните леќи функционираат на ист начин како и бифокалните леќи, но тие имаат постепена транзиција помеѓу диоптерот за далечност и близина, и нема видливи линии помеѓу различните диоптри. Голема предност на прогресивните леќи над бифокалите е што тие исто така го корегираат видот во средниот опсег (работа на компјутер).

Ако не ви треба корекција на видот на далечина, но имате потешкотии да гледате само одблизу, тогаш можете да користите еднократни леќи за блиску.

Видови на материјали на леќи 

Контактните леќи претходно биле изработени од стакло, за разлика од денес кога пластика се користи во 99% од случаите. Пластичните леќи за очила се полесни, пофлексибилни и побезбедни бидејќи имаат помала веројатност да се скршат. Тие исто така имаат можност да блокираат УВ зраци.

За спортистите и за оние рекреативци кои носат оптички очила за време на спорт и други активности, најдобро решение се леќите направени од поликарбонат. Поликарбонат е потраен од стандардната пластика и затоа го намалува ризикот од повреда. Trivex е понов пластичен материјал кој ги исполнува истите безбедносни стандарди како поликарбонат, но често има подобар оптички квалитет од поликарбонат. И тривекс и поликарбонат се препорачуваат за деца и се подобар избор од обичната пластика.

Друг важен фактор при изборот на контактни леќи е индекс на рефракција. Леќите со висок рефрактивен индекс се потенки и полесни од стандардните леќи. Исто така, тие се естетски убави и подобро „кријат“ високи диоптри. Колку е повисок индексот на рефракција, толку е потенка леќата, но поголема е цената. Бидете сигурни да се консултирате со вашиот оптичар кој индекс на рефракција е најдобар за вашите диоптри.

Видови на заштитни слоеви на контактните леќи

Заштитни слоеви на леќите се достапни за да помогнат во одржувањето на здравјето на очите. Анти-рефлексивната слој помага да се намали одразот од површината на леќите на очилата. Придобивките на контактните леќи со анти-рефлексниот слој е тоа што тие прават поостри слики со помалку сјај при возење во текот на ноќта и прават да се чувствувате поудобно кога го користите вашиот компјутер подолг период од денот. Тие нудат најдобро естетско решение, го зголемуваат контрастот и го намалуваат заморот на очите.

Кај контактните леќи достапен е и слој против гребење. Повеќето леќи денес имаат слој отпорен на гребење. Леќите имаат и слој за УВ заштита, што дефинитивно се препорачува. Веќе има производители на леќи кои нудат УВ заштита како стандард на сите нивни леќи.

Друга опција за корекција на видот со УВ заштита е очила за сонце со диоптер.

Затвори Кошничка
Затвори Желби
Неодамна прегледани Затвори

Затвори
Навигација
Категории