Како да го убедите детето дека треба да носи очила?

Успешна посета на офталмолог е само еден дел од битката за подобрување на видот на вашето дете. Убедувањето на детето да носи пропишани очила е втор и веројатно најтежок дел.  Еве неколку предлози кои ќе ви помогнат да ги пронајдете вистинските очила за вашето дете и да му помогнете на вашето дете да се навикне да ги носи секојдневно.

  • Осигурете се дека рамката за очила одговара на вашето дете. Рамката треба да се вклопи правилно без да ги стегне ушите или носот или да го затегне лицето.
  • Почнете постепено. Направете вашето дете првично да носи очила за кратки периоди. Потоа постепено зголемете го времето на носење.
  • Воведете го носењето очила како рутина. Ставањето и соблекувањето на очилата треба да биде секојдневна рутина. Охрабрете го вашето дете да ги облече наутро и да ги соблече вечерта пред спиење.
  • Позитивно поддржувајте го вашето дете кога носи очила.
Кошничка
Желби
Неодамна прегледани
Категории