Колку често на децата треба да им правиме преглед на очите?

Кога станува збор за проблеми со видот кај децата, особено е важно да се детектираат и корегираат проблемите со видот навреме, бидејќи тие можат да влијаат на нивниот физички и интелектуален развој. Откријте на кои симптоми треба да внимавате и колку често видот треба да се проверува кај деца.

Добриот поглед и здравите очи можат да бидат клучни за развојот на децата. Факт е дека најмалку едно од пет деца на училишна возраст има проблем со видот, а родителите секако можат да влијаат на рано препознавање на проблемот.

Проблемите со видот кај децата претежно успешно се решаваат со очилата и / или контактни леќи, а корегирањето на видот кај децата може да доведе до подобар успех во училиштето и психосоцијално здравје.

Знаци на проблеми со видот кај деца:

 • Очи кои не ги следат движењата еднакво и не се усогласени
 • Неможност за следење на предметот со очи
 • Екстремни реакции на отсјај или светла светлина
 • Постојано триење на очите
 • Хронична солза или црвенило на очите
 • Тешко читање или гадење по читањето
 • Проблеми со оддалеченост на видот
 • Тешкотии во читањето од средина или крајот на училницата
 • Држејќи книги премногу блиску до вашето лице
 • Затворање на едно око за да се олесни читањето
 • Пишување со главата во позиција близу до површината за пишување

Кога и колку често треба да се вршат прегледи за вид кај деца? 

Кога станува збор за препорачливоста на фреквенцијата на преглед на очите кај децата, мислењата на експертите се различни. Но, ако ги погледнеме американските стандарди во оваа област, сè уште има некои препораки. Препораката на Американската академија за офталмологија (ААО) и Американската академија за педијатрија (ААП) е следна:

 • Очите на новороденчињата треба да бидат испитани за можни вродени проблеми
 • Од 6 до 12 месеци, децата треба да го започнат својот прв комплетен преглед.
 • На возраст од 3 до 3,5 години, децата треба да го направат првиот тест за визуелна острина за да утврдат дали им се потребни очила за миопија, далечина и / или астигматизам
 • Оттогаш, треба да се вршат годишни прегледи на деца на кои им требаат очила
 • Децата на кои не им е дијагностициран проблем со видот, треба да го повторат прегледот на видот со офталмолог на секои две години, до 18-годишна возраст

Како да изберете очила за вашето дете?

 • За деца до 2 години или помлади, изберете пластични рамки
 • Се препорачува да се изберат поликарбонатни леќи за очила, особено ако вашето дете е многу активно или е вклучено во спортот. Овој вид пластика е отпорен на шок и оштетување.
Кошничка
Желби
Неодамна прегледани
Категории